Marii retaileri nu vor mai putea impune furnizorilor de produse agroalimentare să achite diverse taxe care nu au legătură cu vânzarea acestora, se arată în proiectul ordonanței de urgență privind Codul de Bune Practici.
„Este interzis oricărui comerciant să impună furnizorului de produse alimentare plata de servicii care nu are legătură directă cu operaţiunea de vânzare şi care nu este cuprinsă în costul de achiziţie efectiv”, se menționează în proiect.
Totodată, furnizorii nu vor mai fi obligați să vândă doar către hipermarketuri, la prețuri mici. Discuțiile dintre producători și reprezentanții hipermarketurilor, pentru finalizarea OUG s-au amânat pentru începutul săptămânii viitoare, ne-au declarat surse din Ministerul Agriculturii. Negocierile pentru prețuri mai bune la raft în hipermarketuri vor continua, în condițiile în care o parte dintre producători au început deja să facă anumite modificări pe proiectul ordonanței de urgență.
Schimbări prin proiectul de ordonanță de urgență
La capitolul modificări, producătorii au început deja să creioneze o nouă ordonanță în varianta dorită de ei. „Plata pentru produsele proaspete noi am cerut să fie făcută în 15 zile și nu în 20 cum se arată în ordonanță. Mai mult, pentru restul produselor noi, vom cere ca plata să fie făcută în termen de maximum 30 de zile”, ne-a declarat unul dintre producători. O altă modificare făcută de producători este cea prin care „prețului la raft” i s-a dat o definiție mult mai explicită care să nu mai poată fi interpretată.
Totodată, unii dintre cei mai importanți producători nu au fost invitați la discuții, motivele neștiindu- se. „Ne așteptam să fim chemați, din moment ce și noi am participat la redactarea Codului. Am rămas surprinși să aflăm că au avut loc întâlniri și nu am fost chemați”, ne-a declarat Ștefan Nicolae, președinte