Arestări “exagerate”: român luat de poliţie doar pentru că stătea în faţa unui bancomat
Italia a adoptat, în urmă cu scurtă vreme, decretul “antivioluri” ce prevede, printre altele, autorizarea unor „patrule civile” pe străzi. Miniştrii au votat în unanimitate decretul-lege înaintat de ministrul de Interne, Roberto Maroni, ca răspuns la creşterea numărului de violuri din ultima vreme în Peninsulă. Pe lângă instituirea patrulelor de cartier, ale cărei atribuţii nu sunt încă foarte clare (ministrul propusese doar ca oamenii care le formează să nu fie înarmaţi), alte prevederi se referă la posibilitatea închiderii pe viaţă a violatorilor care îşi şi ucid victimele şi stoparea cercetării în arest la domiciliu a celor acuzaţi de viol.
Decretul-lege, care mai poartă şi semnătura ministrului pentru egalitatea de şanse, Mara Carfagna, şi a ministrului justiţiei, Angelino Alfano, a fost elaborat şi cu consultarea preşedinţiei Italiei, pentru a se evita situaţia ca şeful statului să nu contrasemneze documentul, aşa cum s-a întâmplat cu decretul privind „salvarea” Eluanei Englaro, relatează Agerpres.
Controverse în privinţa patrulelor
Măsura de a înfiinţa „gărzile civile” a fost însă singura care a stârnit controverse: ea a fost sever criticată membri ai opoziţiei şi de o parte a presei, pe considerentul că astfel se autorizează intervenţia cetăţenilor tentaţi să îşi facă singuri dreptate.
Potrivit Il Giornale, în textul decretului de lege se menţionează că patrulele nu vor fi înarmate, iar voluntarii trebuie să primească acordul prefectului provinciei. În cazul în care patrulele civile observă eventuale ilegalităţi, ei le vor semnala nu carabinierilor, ci primăriei – în ideea că astfel s-ar evita pericolul că aceste patrule să se substituie în teren forţelor de ordine.
Decretul cuprinde şi unele măsuri împotriva hărţuirii sexuale şi mai cere