Devalorizarea monedei naționale va stimula inflația și va adânci recesiunea, creând mari dezechilibre, în condițiile unei politici fiscale relaxate, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
„Este fals să credem că numai prin deprecierea puternică a leului putem corecta balanța de plăți. Dacă deprecierea nu are în spate o politică fiscală puternică, inclusiv abordarea rezonabilă a politicii salariale, deprecierea adâncește recesiunea, încurajează inflația și va crea dezechilibre majore”, a spus guvernatorul.
Acesta „a lovit” puternic și în dealerii băncilor care vorbesc despre evoluțiile cursului valutar. „Evoluția leului nu poate fi judecată numai după cum spun dealerii băncilor, care vor să facă bani și din piatră seacă. Ei ai propriile judecăți și le convine de minune volatilitatea”, a adăugat Isărescu.
Cursul a evoluat un an fără ajutorul BNR
De la jumătatea lui 2006 până în 2007, banca centrală nu a intervenit deloc pe piața valutară. „BNR nu a avut niciun fel de intervenție indirectă pe piața valutară de la jumătatea anului 2006 până în 2007, dar şi atunci am subliniat că leul are o flotare controlată. Banca Centrală își rezervă dreptul unor intervenții neanunțate, pentru a evita mișcări destabilizatoare ale cursului valutar”, a mai spus Isărescu. Totodată, acesta a precizat că instituția este pregătită „să intre” pe piață oricând dacă va simți că au loc miș cări menite să destabilizeze cursul.
Legat de un eventual îm prumut de la Fondul Monetar Internațional (FMI), acesta va avea rol de protejare a rezervelor valutare, nu de finanțare a economiei. Mai mult, nu numai FMI ar putea constitui o sursă de finanțare, la fel de bine ar putea fi și UE, Banca Mondială sau BERD.