Un lant muntos, de marimea Alpilor, a fost descoperit sub calotele glaciare din Antarctica.
Aceasta descoprire atesta faptul ca topirea unei portiuni masive de gheata ar provoca o adevarata catastrofa, informeaza Daily Mail.
Oamenii de stiinta au folosit radarul si senzori de gravitatie pentru a realiza prima harta a muntilor de sub calota glaciara Gamburtsev. Cercetatorii au fost surprinsi de acest rezultat, asteptandu-se sa descopere un platou.
In schimb, ei au dat peste un lant muntos, cu piscuri inalte precum cele din Alpi. "Foarte surprinzator a fost faptul ca muntii au dimensiunea si forma Alpilor europeni, prezentand varfuri inalte si vai adanci", a declarat Fausto Ferraccioli, geofizician al British Antarctic Survey.
Acesta a adaugat ca muntii nu ar fi putut sa atinga aceste inaltimi, daca calota glaciara s-ar fi format incet. Cercetatorul considera ca aceasta harta va ajuta la o mai buna intelegere asupra mscarii calotelor glaciare, prezicand reactiile acestora in cazul incalzirii globale.
Antarctica se afla sub gheata de circa 35 de milioane de ani si topirea gheturilor ar putea creste nivelul oceanului planetar cu 57 de metri. In acelasi timp, echipele de cercetatori din Australia, Marea Britanie, Canada, China, Germania, Japonia si SUA au descoperit apa sub calota glaciara.
"Temperaturile din zona bazelor noastre erau in jur de -30 de grade Celsius, dar am descoperit ca la doua mile sub noi, sub calota glaciara, exista apa lichida in cateva vai subterane", a declarat Robin Bell, cercetator al Universitatii Columbia.
"Misterios este faptul ca Alpii au circa 50-60 de milioane de ani, in schimb lantul muntos de aici dateaza de 500 de milioane de ani", a afirmat Fausto Ferraccioli.
Un lant muntos, de marimea Alpilor, a fost descoperit sub calotele glaciare di