Mesele sănătoase şi somnul alungă astenia de primăvară. Sursa: Hepta
Veţi fi mai mobilizaţi să înfruntaţi dimineţile răcoroase dacă mâncaţi bine. Micul dejun o să vă ajute să fiţi mai în formă la serviciu, după o noapte în care organismul a epuizat resursele. Ar fi de preferat să luaţi mese bogate în fibre, lactate, vitamine şi minerale. Între micul dejun şi prânz consumaţi alune, fistic ori fructe uscate.
1. Nu săriţi peste micul dejun. Românii nu prea îşi iau micul dejun, arată studiile. Totuşi, dacă luaţi masa de dimineaţă, veţi avea mai mult spor la serviciu şi mai multe şanse să vă îndepliniţi sarcinile. „Gândiţi-vă că mergeţi la lucru, unde urmează un consum maxim de energie, iar organismul nu are rezerve serioase. Dacă nu are de unde să se alimenteze, el va recurge la o sursă ascunsă de lipide (cetoză). Aşa se explică şi respiraţia care miroase a acetonă, pe care unele persoane o experimentează dimineaţa”, spune nutriţionistul Corina Zugravu, lector universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila”. Fibrele vă satură repede şi vă menţin senzaţia de saţietate pe o perioadă mai mare. Încercaţi fulgii de ovăz cu lapte, caise uscate, stafide ori un iaurt combinat cu fructe (tăiaţi în iaurt rondele de banane).
2. Mâncaţi fructe şi legume. Când temperaturile sunt scăzute, există tentaţia de a mânca mai nesănătos. Tocmai de aceea, fiţi prevăzători şi faceţi tot posibilul să aveţi în preajmă fructe şi legume. Dacă vi se face poftă de ceva dulce, este de preferat să mâncaţi o portocală, în locul unui pătrăţel de ciocolată. Sunt bune şi fructele uscate (caise, stafide). „Dacă doriţi ciocolată, alegeţi-o pe cea amăruie, are glucide mai rafinate şi dă energie”, specifică medicul nutriţionist, care mai recomandă prunele uscate, deoarece conţin o mulţime de antioxidanţi, dar şi bananele, întrucât au vitamina B6 ş