Bursele din întreaga lume s-au prăbuşit pe fondul temerilor legate de stabilitatea sistemului financiar global. Cea mai mare bancă europeană, HSBC, a raportat o scădere cu 70% a profitului, iar asigurătorul AIG a anunţat oficial pierderi-istorice de 61,7 miliarde de dolari. Cotaţiile acţiunilor europene şi asiatice au scăzut din nou, ieri, după ce miliardarul american Warren Buffett a declarat că economia SUA este „talmeş-balmeş“ şi după ce asigurătorul AIG a anunţat oficial că a înregistrat pierderi istorice de 61,7 miliarde de dolari.
De cealaltă parte a Atlanticului, cea mai mare bancă europeană, HSBC, a declarat că vrea să strângă 12,5 miliarde de lire sterline (17,7 miliarde de dolari) în urma celei mai mari emisiuni de obligaţiuni din istoria Marii Britanii.
HSBC încearcă să facă rost de bani
Cele mai noi cifre raportate de instituţiile bancare nu au făcut decât să alimenteze noi temeri legate de stabilitatea sistemului financiar care ar putea avea nevoie de şi mai mult capital pentru a se menţine pe linia de plutire.
Anunţul HSBC vine după ce banca europeană a raportat o scădere a profitului cu 70% pentru anul trecut. După aflarea veştii, acţiunile grupului financiar s-au depreciat cu 20% la bursa londoneză înregistrând astfel cea mai mare scădere din anul 1992 până în prezent. În acelaşi timp, după ce a anunţat cele mai mari pierderi trimestriale din istoria corporatistă a SUA, grupul AIG a primit un nou ajutor de la guvernul american.
Considerat prea important pentru a da faliment, American International Group a primit până acum 150 miliarde de dolari de la statul american. Capitalul oferit AIG de guvernul SUA reprezintă şi cel mai mare ajutor de stat primit vreodată de o companie americană. Suma pe care asigurătorul o va primi se ridică la 30 miliarde de dolari.
AIG a ofer