Din aprilie, o parte dintre medici vor avea venituri oficiale mai mici, iar pacienţii ar putea fi puşi în situaţia să-şi plătească singuri tratamentele şi anumite investigaţii.
În sănătate, criza va veni din luna aprilie, când bugetul repartizat pentru acest an intră în vigoare. Fondurile vor fi mai mici în medicina de familie (-15%), dar şi în spitale (-12%), doar pentru medicamente bugetul repartizat fiind puţin mai mare (+5%).
Sunt stomatologi care povestesc că au deja pacienţi care îşi amână lucrările dentare complexe temându-se că vor fi disponi bilizaţi, în timp ce directori de spitale estimează că vor fi obligaţi să taie din bugetele pentru investiţii sau medicamente. Noul preşedinte al Casei Naţio nale de Asigurări de Sănătate, Irinel Popescu, speră ca diminuarea bugetului să nu ducă şi la o mortalitate mai mare a pacienţilor.
15% mai mici în medicina primară
În primul trimestru din acest an, bugetul repartizat în sistemul public de sănătate a fost similar celui de anul trecut. Din aprilie, însă, intră în vigoare noul buget care va aduce diminuări importante de venituri în reţeaua de bază care se ocupă de sănătatea românilor: medicina de familie şi spitalele.
„Doctorii de familie sunt dependenţi de stat. Iniţial, se anunţa că vom primi cu 40% mai puţin faţă de anul trecut, ulterior s-a revenit şi s-a spus că diminuarea este de doar 15%. În termeni reali, vom avea un venit cu 20-30% mai mic. Nu pot să reduc din cheltuielile pe care le am”, comen tează medicul de familie Călin Ciubotaru, din Capitală, care crede că investiţiile vor fi serios afectate. Doctorul Aurelia Constantin spu ne că nu a simţit încă vreun efect al crizei, însă de la 1 aprilie se aşteaptă la o diminuare a venitului cu 15%.
„Oamenii nu vin şi probabil nu vor veni în număr mai mic la medic, pentru că atunci când e