După o demisie la vârf în armată, directorul SRI a fost chemat în Parlament să dea explicaţii în cazul de spionaj. Sursa: Octavian Cocoloș
Scandalul de trădare din Armată provoacă un adevărat vârtej în structurile de apărare, la nivelul conducerii şi în structurile care manipulează informaţii clasificate.
Efectele nu întârzie să se facă simţite şi la nivel diplomatic: România a recomandat părţii ucrainene retragerea ataşatului militar de la Bucureşti şi a asistentului acestuia, potrivit preşedintelui Comisiei pentru securitate şi apărare naţională din parlamentul de la Kiev, Anatoli Gritsenko, care a catalogat iniţiativa statului român drept neechilibrată şi inamicală. Gritsenko a adăugat că Ucraina ar trebui să expulzeze, în replică, „doi diplomaţi militari români”.
Cu spionajul în parlament
Directorul SRI, George Maior, a fost, ieri, primul oficial care a prezentat cazul „Floricel Achim” în faţa parlamentarilor. „Cazul, în esenţă, este o operaţiune clasică de spionaj, documentată de SRI”, a spus Maior în faţa membrilor Comisiei pentru controlul SRI.
Parlamentarii din comisiile de politică externă l-au „convocat” săptămâna viitoare pentru explicaţii şi pe ministrul apărării, Mihai Stănişoară. Pe de altă parte, Ministerul Apărării (MAp) a anunţat iniţierea unui audit de securitate, prin care verifică în ce măsură acţiunile lui Achim au compromis informaţii clasificate ale NATO, urmând ca rezultatele auditului să fie transmise către ORNISS şi, dacă va fi cazul, mai departe în structurile Alianţei.
Schimbare la Forţele Terestre
Al doilea scandal major din jurul MAp coincide cu încă o eliberare din funcţie în structurile de comandă ale Armatei. Şeful Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT), Teodor Fruzetti, a preluat funcţia de comandant (rector) al Universităţii Naţionale de Apă