Oamenii aleg să circule cu tramvaiul, cu autobuzul sau pe jos pentru a face economii Taximetriştii craioveni au început să resimtă efectele crizei financiare. Din ce în ce mai puţini oameni aleg să se deplaseze cu taxiul. Majoritatea optează pentru tramvai sau autobuz sau, pur şi simplu, o ia la pas. Este o consecinţă în special a disponibilizărilor înregistrate din ianuarie încoace. “S-a mai pierdut într-adevăr din clientelă. Criza afectează încasările noastre. Suntem nevoiţi să stăm mai multe ore pe piaţă decât înainte. Sperăm că se va îndrepta situaţia, însă nu depinde de noi. Eu sunt optimist”, afirmă Marian Şchiopu, directorul firmei de taximetrie Barby, fostă PML. Preţul practicat în Craiova este 1,35 lei/km, la limita supravieţuirii, după cum consideră mulţi taximetrişti.
„Cred că am clientelă la jumătate faţă de ianuarie. Ţine lumea banii, nu ştie ce se întâmplă şi mai bine se urcă în autobuz. De 8 ani, de când fac taximetrie, n-a fost aşa greu, iar eu am maşina mea, nu plătesc rate ca alţi colegi. E dezastru. Dacă înainte făceam câte două milioane pe zi, acum greu trec de 120 de lei. Mă gândesc să plec din ţară. În Craioviţa, de unde luam multe comenzi, acum stau şi câte două ore în staţie pentru un client”, spune Marian Stănescu.
Elevii, clienţi fideli
Taximetristul Victor Grigore se plânge şi el că afacerea merge rău: „Acum mai circulă elevii cu taxiul. Se cuplează câte doi-trei, dar când vine vacanţa se simte imediat la încasări. Noaptea n-are niciun sens să mai ies, nici măcar la sfârşitul săptămânii. Sunt şi persoane, puţine e adevărat, care circulă pe datorie. Sunt clienţi fideli, ne dau banii o dată pe lună, la salariu.” Autobuzele şi tramvaiele, în schimb, câştigă teren. „Nu mai merg la fel de des ca anul trecut cu taxi. Doar în caz de necesitate, când trebuie să ajung repede într-un anume loc. Toate preţurile au