Diferenţa dintre un şofer bun şi unul mai puţin experimentat constă, de fapt, în capacitatea de control în momentele de stres. Află cum poţi scăpa de nervii din trafic cu efort minim. Asigură-te că ai abilităţi de condus
Un şofer bun îşi cunoaşte limitele. Pentru a te asigura că nu rişti să te pierzi cu firea tocmai când ai mai mare nevoie de o minte limpede este indicat să iei în serios testul psihologic preliminar examenului auto. Scopul unui astfel de test este să verifice rapiditatea în gândire şi atenţia distributivă. Dacă ai picat testul, nu te ambiţiona să demonstrezi că specialistul a greşit. Nu înseamnă că ai o problemă psihică reală, ci doar că şofatul nu este punctul tău forte.
Planifică-ţi itinerariul din timp
Înainte de primele tale ieşiri cu maşina, stabileşte-ţi traseul. Asta nu înseamnă doar să ştii pe care stradă să faci stânga sau dreapta, ci chiar să îţi planifici din timp când să te încadrezi pe banda potrivită. Foarte important: alege-ţi ca profesor o persoană calmă. O persoană precipitată nu va face decât să-ţi transmită o stare de nelinişte şi, în plus, să-ţi imprime un sentiment de frică şi de nesiguranţă în propriile decizii.
Variază traseele
Experienţa şi siguranţa în abilităţile de şofer cresc odată cu numărul de kilometri. De asemenea, cu cât eşti pus în situaţii mai variate, cu atât vei deveni un şofer mai stăpân pe sine. Astfel, nu încerca să te „specializezi” în traseele de oraş sau, dimpotrivă, în cele din afara oraşului, pentru că vei dobândi anumite reflexe, de care cu greu vei scăpa sau care chiar îţi vor dăuna în anumite situaţii.
Ia-ţi măsuri antistres
Odată ce ai învăţat să conduci, nu atenţia distributivă va fi problema ta, ci capacitatea de a-ţi controla nervozitatea. După o oră de mers bară la bară, e de înţeles starea pe c