Deputaţii au aprobat ieri cererea de urmărire penală a fostului premier. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Fostul premier Adrian Năstase poate fi cercetat de procurori în dosarele „Mătuşa Tamara” şi „Zambaccian 2”. Camera Deputaţilor a aprobat, ieri, cu 158 de voturi „pentru”, 128 „împotrivă” şi două voturi anulate, cererea de urmărire penală formulată de procurorul general Laura Codruţa Kovesi. După votul de ieri din Cameră, Direcţia Naţională Anticorupţie urmează să instrumenteze cele două dosare şi să decidă dacă îl trimite pe Adrian Năstase în judecată sau îi va da NUP. Dacă Năstase va fi trimis în judecată, instanţa urmează să se pronunţe.
Vot cu semne de întrebare
Din punct de vedere politic, votul de ieri din Cameră ridică unele semne de întrebare. Pe hârtie, PDL şi PNL, cele două partide care au anunţat că votează urmărirea penală, au avut în sală 164 de deputaţi (109 de la PDL şi 55 de la PNL) şi, teoretic, de aici s-au adunat cele 158 de voturi „pentru”. Din partea PSD, care nu a avut o poziţie oficială clară, au fost prezenţi 90 de deputaţi, iar UDMR (18 prezenţi) şi minorităţile (16) au anunţat că votează potrivit propriei conştiinţe.
Teoretic, de aici se puteau strânge voturile pro- Năstase. Însă lucrurile sunt mai complicate, în condiţiile în care votul a fost secret, cu bile. Au circulat informaţii neoficiale potrivit cărora unii dintre parlamentarii PSD sau UDMR ar fi votat, totuşi, pentru urmărirea penală a lui Adrian Năstase. În acest caz, păstrarea diferenţei a fost posibilă printr-un vot împotriva urmăririi penale din zona PNL-PDL. Pe de altă parte, trebuie menţionat că, spre deosebire de alte cazuri când în joc era pielea lui Adrian Năstase, mobilizarea PSD a fost relativ modestă, din acest partid înregistrându-se cei mai mulţi absenţi - 23.
Supărat că liderii PSD s-au supus lui Băsescu @N