Investitorii sunt din ce în ce mai pesimişti când vine vorba de cât de mult va ajuta la redresarea economiei încă o scădere a dobânzilor de referinţă. Chiar dacă Banca Centrală Europeană (BCE) şi Bank of England (BoE) au luat din nou măsuri drastice în ceea ce priveşte dobânzile de referinţă, apatia investitorilor se face încă simţită pe bursele din întreaga lume.
Reducerea dobânzii-cheie aproape de nivelul de 0% de către banca centrală britanică este privită cu scepticism, iar presiunea asupra guvernatorului BoE, Mervyn King, creşte.
Analiştii aşteaptă ca şeful BoE să anunţe un plan de readaptare a politicii monetare şi să emită monedă. King mai are însă de oferit detalii cu privire la suma de care va fi nevoie să fie emisă pentru a readuce economia britanică pe creştere.
Recesiunea face presiuni
Analiştii sugerează că ar fi nevoie de cel puţin 150 miliarde de lire sterline. Economia Marii Britanii a intrat în recesiune în a doua jumătate a anului trecut pentru prima dată din anul 1992 până în prezent.
Nici zona euro nu se poate lăuda cu o situaţie mai fericită. Produsul Intern Brut al celor 16 state din regiune s-a contractat cu 1,5%, în ultimele trei luni ale lui 2008.
Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a acaparat întreaga atenţie în condiţiile în care economiştii aşteaptă câteva indicii în ceea ce priveşte măsurile pe care instituţia bancară le va lua pentru a stimula creşterea.
Până la închiderea ediţiei, cele două instituţii bancare nu anunţaseră decizia cu privire la dobânzile de referinţă. În prezent, dobânda BCE se situează la nivelul de 2%, iar cea a băncii centrale britanice la nivelul de 1%. Analiştii se aşteaptă la o diminuare cu 0,5% a celor două dobânzi.