Autoritatile au erodat in mod constant sistemul de reglementare ce nu permitea sectorului financiar sa-si urmeze cele mai rele tendinte.
Bancile americane au cheltuit in ultimul deceniu peste 5 miliarde de dolari (4 mld. euro) pentru a castiga influenta politica in Washington. Pana la 3.000 de lobbyisti au dictat decizii politice care au pus bazele actualei crize financiare, releva un raport de 231 de pagini publicat de Essential Information si Consumer Education Foundation.
Raportul, intitulat "Sold Out: How Wall Street and Washington Betrayed America", arata ca in perioada 1998-2008 firmele de investitii, bancile comerciale, fondurile de hedging, companiile imobiliare si conglomeratele de asigurari de pe Wall Street au facut contributii in valoare de 1,725 miliarde de dolari la campanii politice, cheltuind inca 3,4 miliarde $ pe lobisti care sa le obtina eliberarea de restrictii. Aproape 3.000 de lobisti federali inregistrati oficial au lucrat pentru industrie numai in anul 2007. Cifra totala privitoare la cheltuielile pentru lobby subestimeaza considerabil sumele cheltuite de industrie pentru a influenta deciziile politice, avand in vedere ca diverse actiuni indirecte de lobby nu sunt acoperite de reglementarile din Statele Unite. In acelasi timp, cifra privitoare la numarul de lobisti ii include numai pe aceia inregistrati oficial.
Raportul ofera detalii privitoare la o serie de actiuni distincte care, cumulate, au dus la declansarea crizei financiare. In raport se argumenteaza ca actiunile de lobby si contributiile au avut drept rezultat lipsa de reglementari in domeniul derivatelor financiare, anularea barierelor dintre banci comerciale si banci de investitii, o schema de reglementare voluntara pentru marile banci de investitii si refuzul federal de a actiona in vederea stoparii creditarii subprime agresive.
"Raportul detaliaza,