ALBA. Arheologii reclamă că nu au fost consultaţi asupra traseelor autostrăzilor şi drumului expres. Acestea trec peste 70 de situri. Sursa: Mihaela Moraru
Arheologii reclamă că nu au fost consultaţi atunci când s-au proiectat traseele unor artere importante. Numai în Alba au fost identificate aproximativ 70 de situri arheologice pe traseul autostrăzilor şi al drumului expres, prevăzute să tranziteze judeţul. Problema nu este neapărat numărul impresionant de situri, pentru că Alba este unul dintre judeţele cu cele mai bogate vestigii arheologice, ci complexitatea lucrărilor de descărcare de sarcină arheologică, fapt care ar putea duce la întârzierea finalizării acestor drumuri.
Coridorul IV via Tărtăria
Arheologul Ilie Lascu, unul dintre membrii echipei Muzeului Naţional al Unirii din Alba-Iulia care a făcut evaluarea în teren, şi-a exprimat în câteva rânduri nedumerirea în legătură cu traseul stabilit pentru aceste drumuri, pe anumite porţiuni, deoarece este vorba despre situri care necesită o cercetare amănunţită. Traseul Coridorului IV Pan european trece, de exemplu, pe la Tărtăria, unde sunt trei situri importante.
„Nu cunosc din ce motive au ales să treacă pe acolo, pentru că suprafaţa pe care se întind aceste situri este destul de mare, ceea ce va necesita o perioadă lungă de timp pentru cercetarea arheologică, iar în primul sit avem mai multe epoci - a bronzului, a fierului şi epoca medievală timpurie”, a declarat acesta. Un alt punct în care se estimează că vor dura mai mult cercetările, pentru că suprafaţa este mare, este în zona Lancrăm, lângă Sebeş, unde se prevede că se vor intersecta autostrada, drumul expres şi viitoarea şosea de centură a Sebeşului.
Mai mult, în acest areal, traseul autostrăzii este prevăzut să treacă printr-un tumul, respectiv o ridicătură de pământ, care de obicei semnal