Serviciul de Salvamont Argeş a anunţat, astăzi, că nivelul de risc de avalanşă în masivul Făgăraş a crescut la gradul 4, pentru zona situată la altitudini superioare celei de 1800 de metri. Sub această altitudine, riscul de avalanşă este de gradul 3.
La Bâlea Lac, situat la cota 2000 în masivul Făgăraş, stratul de zăpadă măsoară 295 cm, din care peste 60 de centimetri zăpadă proaspătă, complet instabilă.
În zonele cu acumulări de vânt, gradul de risc poate fi maxim. Aceasta se datorează faptului că stratul proaspăt nins a format plăci care s-au aşezat peste stratul mai vechi, îngheţat, astfel încât nu s-a creat coeziunea în stratul total. Temperaturile la peste 2000 de metri vor fi cuprinse întrel -14 şi -6 grade Celsius.
Pe traseele deschise, echipamentul este obligatoriu
Traseul principal de pe creastă, precum şi traseele turistice care acced spre creasta masivului Făgăraş, indiferent de altitudine, rămân închise. Sunt deschise traseele până la altitudinea de 1500 metri (respectiv limita pădurii) pe muchiile sudice secundare: Podeanu, Piscu Negru, Maliţa, Picuiata, masivul Ghiţu şi în masivul Iezer Păpuşa.
Totuşi, turiştii sunt obligaţi să folosească echipamentul de iarnă: lopată, sondă de avalanşă, dispozitiv radio de căutare în avalanşă, colţari, pioleţi, corzi pentru asigurare la traversarea pasajelor expuse. Este interzisa ieşirea in golul alpin. Nu se recomanda traversarea văilor abrupte, chiar şi a celor din păduri, pentru că acestea se pot activa şi declanşa avalanşe.
Salvamont Argeş îi sfătuieşte pe cei care îşi vor petrece sejurul în zone apropiate de golul alpin să nu încerce să urce în zonele nerecomandate şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Naţional SALVAMONT.
CITIŢI ŞI:
Prognoza meteo