Şcoala Centrală din Bucureşti va marca împlinirea a 158 de ani de la înfiinţare printr-o acţiune de protest. Sursa: Codrin PrisecaruSursa: Şcoala CentralăSursa: Şcoala Centrală
1 /.
Desfăşurată sub sloganul „Şcoala Centrală – trecutul care obligă”, manifestarea îşi propune ca, în primul rând, să atragă atenţia autorităţilor asupra gradului avansat de degradare în care se află această instituţie de învăţământ cu tradiţie. Este bine ştiut deja că Primăria Municipiului Bucureşti a promis începerea lucrărilor în luna februarie 2009.
Şcoala este inclusă în programul de reabilitare a infrastructurii educaţionale din Municipiul Bucureşti, desfăşurat de Primăria Municipiului Bucureşti prin cofinanţare de la Banca Europeană de Investiţii.
Cu toate acestea, lucrările de reparaţie capitală sub forma de consolidare, renovare şi restaurare a elementelor decorative ale instituţiei incluse în categoria monumentelor istorice de grupa A nu au fost demarate. În plus, o altă ameninţare care planează asupra Şcolii Centrale este reprezentată de intenţia firmei Raptis Kavouris construiască un turn de 14 etaje chiar în faţa instituţiei de învăţământ.
Construită în 1851, printr-o rezoluţie a domnitorului Barbu Ştirbey, clădirea a fost prevăzută ca o şcoală de fete, iar, în timp, a fost Casa lui Manuc, reşedinţa familiei Ghica, spital şi chiar sediul Poştei.În 1924, Şcoala Centrală a a primit denumirea de Şcoala secundară de Fete, gradul doi internat, iar în 1928 cea de Marica Brâncoveanu, după soţia domnitorului Constantin Brâncoveanu.
După 1948, şcoala îşi schimbă denumirea frecvent: Liceul de Fete nr. 10, Şcoala Medie nr. 1, Şcoala Medie nr. 10, Şcoala Medie Mixtă Zoia Kosmodemianskaia, Liceul de Fete nr. 10 Zoia Kosmodemianskaia, Liceul real-umanist Zoia Kosmodemianskaia, Liceul de filologie istorie Zoia Kosmode