Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat astăzi că obiectivul noilor coduri este reducerea infracţionalităţii, care se va realiza prin prevenţia, depistarea şi judecarea rapidă, şi nu prin creşterea pedepselor. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
"Vom accelera cursul proceselor pentru reducerea infractionalităţii, dar nu prin mărirea pedepselor. Aceasta este practica europeană. Coduri pot aduce o serie de elemente cu caracter de noutate ce pot părea neobişnuite. Însă acest lucru sugerează cât de mult suntem rămaşi în urmă".
În cadrul conferinţei de presă organizată astăzi, Predoiu a subliniat faptul că noul Cod Penal nu va conduce la legalizarea prostituţiei, una dintre temerile societăţii civile care a pornit de la faptul că persoanele care practică prostituţia nu vor mai fi arestate, ci doar amendate.
"Ne-am propus să reprimăm prostituţia prin practici moderne", a afirmat Predoiu, menţionând că prioritatea este reducerea traficului de persoane şi a proxenetismului.
Astfel, doar proxeneţii vor fi sancţionaţi de codul penal, în timp ce fetele care până acum erau sancţionate pentru prostituţie vor putea sta pe stradă fără teama de a fi pedepsite cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani. La rândul lor, persoanele care vor determina sau înlesni practicarea prostituţiei, ori vor obţine foloase patrimoniale de pe urma acestei activităţi, proxeneţii, vor fi pedepsiţi cu închisoare de la 2 la 7 ani.
În cazul în care s-a aplicat constrângerea, pedeapsa cu închisoarea va fi de 3 până la 10 ani, spre deosebire de actualul cod, în care "lipsirea de libertate a unei persoane săvârşită în scopul de a o obliga la practicarea prostituţiei" se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 15 ani.
În opinia lui Cătălin Predoiu, pedepsele mari nu reprezintă o soluţie la infracţionalitate, ci prevenţia acesteia.