După ce a învăţat tainele meseriei de hornar dintr-o casetă video comandată pe internet din America şi s-a şcolit în Italia, Mircea Bălşoianu îi instruieşte acum pe alţii. Sursa: Reuters
1 /.
Imaginea omului cocoşat, plin de funingine, purtător de noroc a dispărut pe măsură ce locul sobelor în care se topeau cărbuni sau lemne a fost luat de instalaţii moderne de încălzit. Puţini sunt cei care încearcă să ducă mai departe această tradiţie. Printre ei se numără şi mureşeanul Mircea Bălşoianu, care şi-a propus să-i înveţe pe hornarii de tip nou, reuniţi într-o asociaţie de profil, pe care a înfiinţat- o în 2007, să lucreze profesionist, să comunice cu clientul şi să-l respecte.
În mai anul trecut, el şi-a înfiinţat şi o şcoală unde se discută cu exemple clare şi, cu toate că următoarele cursuri se ţin peste două luni, s-au înscris deja 70 de persoane. Instruirea se face doar pentru membrii asociaţiei, pentru un tarif de participare de 475 de lei, iar diplomele obţinute sunt recunoscute de partenerii acesteia. „Când mă duc în casa unei doamne, ce o interesează? În primul rând, să nu fac mizerie. Pe un domn ce-l interesează? Să vadă la final cum arată coşul .... Aici e aparatul foto, am un calculator portabil”, arată hornarul fotografiile din laptop, ce înfăţişează coşuri pe care le-a curăţat şi mobilier învelit în plastic, pentru a nu face mizerie.
Printre comenzile pe care mureşeanul le-a avut se numără curăţarea coşurilor caselor RAAPPS, primării, CEC Mureş, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş şi clienţi particulari din Pipera, Chiajna sau Braşov.
„Noi, românii, întotdeauna ultimii în Europa”
Originar din Petelea, Mircea Bălşoianu a lucrat o bună perioadă de timp la Reghin, la Distrigaz, apoi a fost interesat să cunoască mai multe despre meseria pe care o practică astăzi. Spune că partea de tradi