Comentariu.În mod evident, economia şi prestigiul Statelor Unite trec printr-o perioadă proastă. Dar şi rivalii SUA trec printr-o criză economică. Iar economiştii din întreaga lume continuă să caute refugiu în dolar şi în bonurile de tezaur americane. S-a terminat. Superputerea americană este în cădere liberă. Economia este falită, datoriile ajung până la cer, industria manufacturieră este învinsă de rivalii din Estul Îndepărtat, armata este înţepenită în ţări pe care nu le înţelege. Cifrele şomajului în SUA sunt cele mai mari din ultimele decenii, în timp ce acţiunile giganţilor General Motors şi Citicorp se află în punctul cel mai de jos. Discreditarea SUA şi declinul lor ca superputere sunt evidente.
Pe scurt, această viziune legată de perspectivele Statelor Unite şi de rolul lor în lume este popularizată acum. Eu n-o împărtăşesc.
Criza e generală
În mod evident, economia şi prestigiul Statelor Unite trec printr-o perioadă proastă. Şi totuşi este de asemenea evident că rivalii săi trec şi ei printr-o criză economică. Iar ceea ce se întâmplă cu o ţară nu este întreaga poveste. Contează şi ceea ce se întâmplă cu alte ţări, în special cu principalii săi rivali şi aliaţi. Şi în aceste vremuri, alte ţări sunt chiar mai slabe decât Statele Unite.
În 1972, Richard Nixon a prevăzut şi el declinul hegemoniei ţării sale. El spunea că şi SUA este sortită să piardă influenţă în favoarea Rusiei, Chinei, Europei şi Japoniei. Şi ştim ce s-a întâmplat cu această profeţie.
În ultima vreme a fost la modă să spui că aşa-numitul grup BRIC al ţărilor emergente - Brazilia, Rusia, India şi China - împreună cu alte naţiuni asiatice şi cu o Uniune Europeană unită, revitalizată, vor acţiona ca o contrapondere la Washington. Dar, în realitate, criza a lovit aceste ţări mai puternic decât SUA iar, cu excepţia Chinei, r