"Stejarii", cel mai ambiţios proiect imobiliar din România, este blocat deoarece constructorul Bouygues România nu a respectat termenele asumate prin contract şi a cerut suplimentarea costurilor. Grupul Ţiriac, dezvoltatorul cartierului ultraluxos, şi Bouygues România au ajuns în faza de arbitraj comercial.
Sectorul construcţiilor din România, nu mege ca pe roate nici atunci când ai finanţare asigurată şi lucrezi cu sucursala românească a celui de-al doilea constructor la nivel mondial. La începutul anului 2007, Ţiriac Group anunţa demararea lucrărilor la complexul rezidenţial Stejarii, un proiect ultraluxos situat în Nordul Capitalei, un miniorăşel adresat bogaţilor României.
Contractul semnat cu Bouygues România, în valoare totală de aproximativ 50-60 milioane euro, avea ca termen de finalizare septembrie 2008. Cu toate că Grupul Ţiriac şi-a respectat angajamentele, parteneriatul cu Bouygues se află în impas. Finisajele realizate de Bouygues România au fost inferioare standardelor prevăzute în contract.
În ciuda acestui fapt, pentru refacerea lucrărilor la standardele asumate, Bouygues a solicitat plăţi suplimentare de 15 milioane de euro. Pentru a nu se face nici un compromis de la calitatea proiectului, Grupul Ţiriac a acceptat plata acestei sume, care s-a şi efectuat.
ÎNTÂRZIERI DE UN AN
Chiar dacă plăţile suplimentare au fost făcute Bouygues a reuşit performanţa să întârzie termenul de finalizare a proiectului cu aproximativ un an. Nici vorbă de plata unor despăgubiri pentru întârzierea termenelor de predare. Sucursala românească a companiei franţuzeşti a solicitat, pe lângă suplimentarea bugetului aferent finisajelor, şi compensaţii financiare pentru prelungirea contractului pentru o perioadă de încă un an. Deşi în mod normal Bouygues ar fi trebuit să suporte aceste cheltuieli din bugetul propr