Hrana tot mai nesănătoasă predispune românii la boli ale intestinului gros. Sursa: EVZ
Tot mai atraşi de kebab şi shaorma, românii încep să calce pe urmele occidentalilor la capitolul boli digestive. Numărul celor care au început să sufere de afecţiuni ale colonului este şi el în continuă creştere.
În aceste condiţii, medicii gastroenterologi atrag atenţia că este nevoie ca Ministerul Sănătăţii să demareze programe de prevenţie şi la acest capitol.
„Acum s-au pus la punct programe de prevenţie a cancerului de col şi a cancerului de sân, foarte frecvente la noi în ţară. Programele de screening ar ajuta la o depistare precoce a cancerului de colon, care, prins în fazele iniţiale, poate fi vindecat”, este de părere profesor doctor Oliviu Pascu, membru în Comisia de Gastroenterologie şi Hepatologie din Ministerul Sănătăţii.
Cluj şi Timişoara, judeţe cu număr mare de bolnavi
Românii ar trebui să-şi pună problema unor afecţiuni ale colonului atunci când încep să aibă scaune cu sânge, să se constipe des ori să facă diaree sau dacă au mai mereu dureri abdominale.
Afecţiunile colonului sunt frecvent întâlnite în ţările dezvoltate şi puternic industrializate.
În România, printre judeţele cu cea mai mare incidenţă a cancerului de colon se numără Cluj şi Timişoara, zone în care alimentaţia este şi foarte bogată în grăsimi.
„Cancerul la colon este foarte frecvent şi în România. Factorii genetici, dar şi alimentaţia lipsită de fibre şi bogată în grăsimi şi afumături, precum şi stresul sunt cauzele principale ale acestei afecţiuni”, explică Dana Stănculeanu, medic oncolog la Institutul Oncologic Bucureşti.
Mişcarea vă fereşte de constipaţii
Prevenţia cancerului de colon trebuie să înceapă din tinereţe. Asta înseamnă că regimul alimentar trebuie să se axeze pe consu