Domnii care nu se calcă în picioare ca să dea cu ochii de exponatele vreunei galerii, dar cred că berea şi maşinile sunt cele mai adevărate opere de artă, să dea o tură pe la Cărtureştiul de la Romană. Sursa: Grey Wolf Studios
Mai exact, să coboare în spaţiul numit sub_Cărtureşti (intrarea se face pe uşa din stânga intrării principale a librăriei), ca să vadă cum stă arta pe motoare de sute de cai-putere. Aici a fost vernisată, luni seară, expoziţia „Art in Motion”, care reuneşte 15 maşini, una şi una, numai artă, de la motor la desenele de pe caroserie.
Mani, de la „maniacul”
Cei obişnuiţi cu saloanele auto şi cu testele gratuite să nu-şi facă iluzii: maşinile expuse nu sunt în mărime naturală. Şi, din păcate, nu puteţi admira ce-i sub capotă, fiecare exponat fiind închis într-o cutie transparentă.
Cele 15 maşinuţe artistice din colecţia completă BMW Art Cars Museum Edition Scale 1/18 sunt semnate de artişti de renume, între care Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Ken Done, Matazo Kayama şi Jenny Holzer şi vor sta la Cărtureşti până pe 22 martie.
Machetele oficiale, create în ediţii limitate, stau alături de postere originale de prezentare şi cărţi poştale inedite, cumpărate din Seattle, Freiburg sau München. „Rafinamentul unui motor BMW în 12 cilindri e însoţit de poezia culorii lui Andy Warhol sau de truismele lui Jenny Holzer. Într-un fel, artişti din lumi diferite, mecanici şi sculptori, designeri şi pictori, au reuşit să se inspire reciproc, creând o lume în care automobilul apare ca o operă de artă în mişcare”, spune Mani Gutău, colecţionarul care şi-a adus „jucăriile” în centrul Capitalei.
Pentru vocalul trupei Urma, Mani - „prescurtare de la Maniacul care a adunat colecţia de maşinuţe”, după cum l-a prezentat Răzvan Exarhu la vernisaj, motorsportul e a d