Modelul japonez se vinde la noi cu un turbodiesel mai mare, care poate fi în acelaşi timp şi mai mic. În speţă, mai puţin puternic decât vechiul propulsor pe motorină. Sursa: MazdaSursa: MazdaSursa: MazdaSursa: MazdaSursa: MazdaSursa: MazdaSursa: MazdaSursa: MazdaSursa: MazdaSursa: Mazda
1 /.
Spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, atunci când nu se mai punea problema stabilirii învinsului şi a învingătorului, o ploaie de piloţi kamikaze s-a abătut asupra flotei americane din Pacific. La sol, unităţile imperiale japoneze ac ţionau după principiul „Garda moare, dar nu se predă”.
E de presupus că procedând în acest fel, rezerva de avioane, dacă nu cea de piloţi, de care dispunea naţiunea asiatică s-ar fi epuizat mai devreme sau mai târziu. La fel şi muniţia aprigilor samurai care apărau fiecare petic de pământ cu puşca. Numai că răbdarea, recomandabilă în cazul unei agresiuni verbale, bunăoară, nu a părut o virtute adecvată acelui moment.
Cu consecinţele cunoscute, zbaterea eroică, sângeroasă şi finalmente zadarnică a militarilor japonezi a fost curmată cu o bru talitate necunoscută până atunci.
2.2 şi pentru Mazda3 şi CX-7
2009. Mazda, unul dintre constructorii auto care nu s-a ferit niciodată să meargă împotriva curentului - vezi motorul rotativ şi noul limbaj de design 100% japonez (într-o vreme în care ceilalţi jucători asiatici desenează maşini cât mai „europene”) -, a lansat şi în România cea mai recentă creaţie a sa, propulsorul turbodiesel de 2.2 litri. Noul motor înlocuieşte un 2.0 pe motorină mai vechi, dar neîndoielnic competent încă.
Primul model care a primit 2.2- ul este Mazda6. Vor urma compactul Mazda3 şi SUV-ul CX-7.
S-ar putea zice că, la Mazda, veştile despre sfârşitul iminent al lumii (din cauza încălzirii globale alimentate, între altele, de