Profesorul universitar Ion Pârvuţoiu, cel care se ocupa de plasarea viitorilor "licenţiaţi" la universităţile unde susţineau examenele, este nimeni altul decât vărul Sandei Mischie, soţia baronului de Gorj. Povestea cu diplomele false nu-i este străină nici lui Nicolae Mischie, care în urmă cu câţiva ani a fost acuzat că şi-ar fi obţinut titlul de doctor în mod ilegal.
Pârvuţoiu este anchetat, împreună cu alte patru persoane, pentru eliberarea a 15.000 de diplome şi foi matricole false unor persoane care doreau să devină licenţiate. O diplomă costa, conform anchetatorilor, între 3.000 şi 3.500 euro şi putea fi obţinută şi de oameni care nu aveau nici măcar liceul. Coordonatorul reţelei de falsificatori este Mina Silviu Dobronauţeanu, fondatorul şi rectorul universităţilor "Alexandru Ghica" şi "Europa Ecor" din Alexandria. Ambele instituţii sunt desfiinţate, aflate în proces de lichidare din anul 2002, după cum a declarat Ion Curtu, preşedintele Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).
În paralel cu ancheta procurorilor, care nu au stabilit până acum câte persoane au beneficiat de serviciile reţelei de falsificatori, echipe de control din Ministerul Educaţiei au început de ieri verificările în cele şase universităţi unde absolvenţii instituţiilor de învăţământ desfiinţate susţineau licenţa. Este vorba despre universităţile particulare acreditate "Hyperion", "Gheorghe Cristea", "Ecologică" din Bucureşti şi cele de stat "Valahia" din Târgovişte, de Vest din Timişoara şi Petrol şi Gaze din Ploieşti.
"Pentru început vom verifica baza legală prin care li se permitea persoanelor respective să studieze în universităţi, să-şi organizeze licenţa", a declarat Gabriel Ispas, directorul general al Direcţiei generale juridică şi control din cadrul Ministerului Educaţiei. Apoi se va controla modul în care a fost