Aura şi Mihai Roman, din Focşani, au revenit din Italia în noiembrie anul trecut.
Ea a lucrat cu jumătate de normă ca menajeră în Palestrina, oraş situat în apropierea Romei, iar el, în cons trucţii. Cum ofertele de muncă erau din ce în ce mai rare şi mai prost plătite, iar al treilea copil al familiei era pe drum, s-au decis să facă drumul înapoi. „Cum soţul meu îşi găsea mai greu de muncă, având şi copii, am pus în balanţă avantajele şi dezavantajele. În final am decis să ne întoarcem acasă, deşi nici aici situaţia nu este deloc roz. Dar cel puţin suntem acasă, avem părinţi, prieteni, avem casa noastră”, mărturiseşte Aura.
Soţul ei a lucrat în Italia timp de 14 ani. „În Italia nu se mai fac bani de câţiva ani, de când a început invazia românilor. Cine pleacă acum în Italia, o face degeaba. Cum te aud că vorbeşti limba uşor stricat, din start preţul unei lucrări scade cu 50%”, susţine Mihai Roman.
Mai toţi românii izgoniţi de criză din vestul Europei sunt nemulţumiţi că promisiunile guvernanţilor din campania electorală au rămas doar vorbe goale. Suspendaţi între două ţări, membrii familiei Roman încearcă să-şi facă un rost, să o ia de la capăt.
„A fost soţia cu copilul în braţe pentru alocaţia celui mic şi a bătut la o mulţime de uşi. Ne-am săturat de birocraţie. Unde e ajutorul promis în campanie celor care se întorc în ţară. Am mulţi prieteni în Italia care vor să se întoarcă. Sunt ţinuţi pe loc cei care au rate, împrumuturi la bănci pentru casă, maşină. Deja, dacă îţi expiră contractul, patronul nu ţi-l mai prelungeşte dacă eşti extracomunitar”, conchide Mihai Roman.
CITIŢI ŞI:
Angajaţi pe timp de recesiune
Criza favorizează celulita
Ziua în care au aflat ce este criza
Criza globală s-a întâlnit cu domnul Florea la Mioveni
Harta