L-am cunoscut pe George Schöpflin pe culoarele întortocheate şi aiuritoare ale complexului de clădiri ce găzduiesc Leviathanul birocratic european de la Bruxelles. Un oraş care m-a primit, la începutul săptămânii, neobişnuit de însorit şi cu dezinvoltura cosmopolită şi eclectică a unui centru urban care respiră zgomotos şi apăsat, în cadenţa taioarelor şi a sacourilor impecabile care-i populează străzile. Sursa: Vlad Stoicescu
Profesorul Schöpflin, una din marile figuri ale spaţiului academic occidental, nu face notă discordantă în peisajul metropolei belgiene. Parlamentarul maghiar a fost de acord să vorbească cititorilor Evenimentului Zilei despre câteva subiecte fierbinţi aflate pe agenda europeană: condamnarea formală a comunismului, criza economică globală sau problema comunităţii rome din estul continental.
Am apucat să stăm de vorbă miercuri, aproape o jumătate de oră, la finalul unei conferinţe axate pe tema necesităţii condamnării socialismului de stat şi a crimelor sale. O prezenţă uşor boemă, cu o engleză impecabilă “dresată” câteva decenii la Londra, George Schöpflin se grăbea şi mi-a promis şapte minute. Până la urmă, discuţia i-a “smuls” ceva mai mult timp, câteva fraze memorabile şi o avertizare cât o concluzie: gestionat prost, împrumutul de la FMI se poate întoarce ca un bumerang împotriva economiilor slăbite de criză.
EVZ: Domnule Schöpflin, aş vrea să atacăm două subiecte principale. Voi fi cât se poate de scurt, ştiu că vă grăbiţi. Prima problemă, condamnarea comunismului, de altfel şi tema conferinţei recent încheiate. Sincer, credeţi în posibilitatea unei viziuni europene singulare în ceea ce priveşte această condamnare? Spaţiul comunitar pare extrem de divizat asupra subiectului.
George Schöpflin: Cred că suntem la începutul unui astfel de proces. Şi putem să ne gândim la el prin analogie cu experienţa