Efectele hormonilor tiroidieni sunt atât de variate, încât, practic, putem să acuzăm această glandă de orice pare în neregulă în organismul nostru!
Menţinerea greutăţii, dezvoltarea neuro-motorie, echilibrul energetic, toate verigile metabolice, starea psihică, activitatea intelectuală, valorile colesterolului, activitatea cordului sau a sistemului reproducător, toate sunt supravegheate, influenţate de tiroidă.
Poziţia tiroidei relativ superficială, în partea anterioară a gâtului, sub mărul lui Adam, ne dă posibilitatea să sesizăm modificările sale de volum sau consistenţa. În majoritatea cazurilor, fie că este vorba despre o tiroidă hiperactivă (hipertiroidism), fie despre o activitate redusă a glandei (hipotiroidism), aceasta îşi măreşte dimensiunile. Creşterea în volum, cunoscută sub termenul de guşă, poate fi globală sau limitată la o anumită porţiune a glandei. Alteori, se observă zone neuniforme, generate de prezenţa unor noduli, de consistenţă solidă sau moale, de număr şi dimensiuni variate. Indiferent de intensitatea celorlalte manifestări clinice, de natura discretă sau evidentă a modificărilor locale, în principiu, orice mărire de volum a tiroidei trebuie investigată de un specialist!
CAUZE
Hipotiroidismul poate fi generat de: lipsa iodului în alimentaţie (care este o componentă esenţială a hormonilor tiroidieni), inflamaţii ale tiroidei (tiroidite), care pot fi de natură autoimună, infecţioasă sau postpartum (după naştere), afecţiuni ale hipotalamusului sau hipofizei ce reglează activitatea tiroidei, ca efect advers al unor medicamente sau după corectarea chirurgicală a unei hipertiroidii, ce nu este urmată de un tratament substitutiv corect. El se manifestă prin creştere în greutate, senzaţie permanentă de frig, piele uscată, aspră, gălbuie, constipaţie, scăderea frecvenţei cardiace şi respiratorii, apatie,