Cat de puternic ar fi afectata Terra de o furtuna solara? Aparent, un astfel de eveniment, petrecut la 150 de milioane de kilometri distanta, nu ar trebui sa aiba un impact deosebit. Un raport elaborat de NASA arata insa ca furtuna de particule solare din 2012 are sanse sa devasteze infrastructura modiala, relateaza revista de prestigiu New Scientist. "Suntem dependenti de tehnologiile moderne si tindem sa uitam ca Soarele poate produce dezastre in retelele de comunicatii, sistemul financiar, de transport sau de urgente", se arata in raport.
Daniel Baker, seful comisiei care a elaborat raportul, specialist la Universitatea din Boulder, Colorado, arata ca "Oricare ar fi incidentul, de natura terestra sau spatiala, rezultatul poate fi unul devastator pentru societatea moderna, care este dependenta de sistemele tehnologice avansate."
Este greu de crezut ca soarele ar sterge de pe suprafata Pamantului progrese pe care le-a realizat omenirea. Insa este posibil, sustin oamenii de stiinta. O furtuna solara poate provoca fenomenul CME(coronal mass ejection), un nor incarcat cu particule emanate de soare, care traverseaza spatiul cu viteze supersonice.
Un astfel de fenomen, supranumit Evenimentul Carrington, a lovit Pamantul in 1859, cand "cea mai puternica eruptie solara cunoscuta in istorie" a dublat temporar luminozitatea soarelui. Au urmat, timp de cateva zile, puternice furtuni magnetice cu impact major asupra Pamantului.
Concret, oamenii de stiinta efectele unui CME cu cele ale uraganului Katrina, la scara globala - o lume fara apa, electricitate, sisteme de comunicatie.
Activitatea soarelui se desfasoara pe cicluri cu o durata medie de 11,2 ani, determinand schimbarile climatice pe Pamant. Se presupune ca un ciclu solar este determinat de campul magnetic al Soarelui, care se inverseaza o data la 11 ani. Un ciclu ma