Medicii români se simt extenuaţi, obligaţi să improvizeze şi să suporte agresiunile pacienţilor şi politicienilor, arată rezultatele ultimului sondaj comandat de Colegiul Medicilor din România şi prezentat ieri.
Mai mult de jumătate dintre doctori se declară nemulţumiţi de nivelul slab de salarizare şi de birocratizarea excesivă a sistemului, care le îngreunează munca şi posibilitatea de a acorda pacienţilor îngrijiri medicale corecte şi rapide. Studiul mai arată că numai 17% dintre medicii români cu experienţă câştigă lunar - cam cât un medic începător - din ţările UE, respectiv peste 1.000 de euro.
Din acest motiv, mulţi doctori tineri au ales să emigreze, iar tendinţa va continua să se accentueze şi în următorii ani. „Profilul celui care pleacă arată cam aşa: bărbat, între 25 şi 35 de ani, cu un venit de maximum 350 de euro pe lună”, a declarat medicul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Peste 90% din rezidenţii români câştigă lunar sub 350 de euro, însă rezultatele studiului arată că nu banii îi motivează pe cei mai mulţi să plece, ci condiţiile de muncă superioare. „Este păcat să formăm oameni pe care să îi punem apoi la dispoziţia Americii. Nu poţi totuşi să faci medicină în România, atât timp cât în spitale nu există bani de tifon”, a comentat rezultatele sondajului rectorul Constantin Ciuce, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj.