Nu renunţaţi la fructe, legume şi carne, dar preferaţi produsele autohtone celor din import. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Mulţi oameni se vor îngrăşa pe timp de criză, pentru că se vor întoarce la obiceiruile proaste. Nutriţioniştii spun că vor avea de suferit în special cei din clasa mijlocie, care învăţaseră cum să se alimenteze sănătos şi renunţaseră la fast-food. Specialiştii spun că, în ultimii ani, au acordat numeroase consultaţii celor din clasa medie care doreau să înveţe cum să mănânce sănătos, cum să ţină un regim de slăbit, cum să renunţe la dependenţa de fast-food. Soluţia, susţin nutriţioniştii, este ca oamenii să îşi amintească de „vremurile grele”, când se făceau mâncăruri bune şi sănătoase, chiar şi cu puţine „resurse”.
Iată câteva sfaturi pe care vi le dă nutriţionistul EVZ, medicul Alina Jiletcovici, de la Cabinetul Moşilor din Bucureşti.
1. Gata cu fructele şi legumele exotice!
Oricât de mic va fi bugetul de anul acesta, nu este cazul să renunţaţi la fructe şi la legume. Acestea vă asigură principalele vitamine şi minerale, vă feresc de constipaţie, de boli ale intestinelor şi de cancerul la colon. „Dacă nu vă mai permiteţi să cumpăraţi pomelo, banane, portocale, mâncaţi măcar mere şi pere autohtone”, sugerează medicul Alina Jiletcovici. Coaja fructeleor se poate folosi pentru compot. Acesta este oricum mult mai sănătos decât băuturile răcoritoare acidulate.
Pe acelaşi principiu procedaţi şi cu legumele. „Poate nu o să vă mai permiteţi să mâncaţi varză de Bruxelles, dar o varză românească tot va fi accesibilă”, spune Alina Jiletcovici. La gătit, folosiţi orice resursă. Codiţele de pătrunjel, de exemplu, nu le aruncaţi, când gătiţi ciorbă. Fierbeţi-le cu celelalte verdeţuri şi legume, pentru a da mai mult gust şi pentru a evita folosirea aditivilor de gust, cum este vegeta. „La vară, este