Analistii chinezi resping acuzatiile potrivit carora circa 1300 de calculatoare din peste 100 de tari, au fost atacate, ca parte dintr-o filiera de spionaj cibernetic care, aparent, ar avea sediul in China, informeaza CNN.
"Este doar un alt subiect politic pe care Occidentul se straduieste sa-l exagereze", a declarat Song Xiaojun, analist militar din Beijing, citat de agentia China Daily. Zhu Feng, profesor la Scoala de Studii Internationale de la Universitatea din Beijing, a intarit: "Securitatea informatica este o problema mondiala, insa de data aceasta cei care considera China drept o amenintare in crestere folosesc subiectul pe post de noua arma."
Sisteme informatice ale NATO, de la diverse Guverne si ambasade contin software care ar permite atacatorilor sa preia controlul calculatoarelor, au aratat experti citati in doua rapoarte publicate sambata.
Primul dintre acestea a fost realizat de Centrul Munk pentru Studii Internationale de la Universitatea din Toronto, in colaborare cu organizatia canadiana SecDev Group.
Al doilea raport a provenit de la cercetatori din cadrul Laboratorului de Calculatoare de la Universitatea din Cambridge.
Potrivit raportului canadian, reteaua de spionaj cibernetic, numita GhostNet, ar fi capabila sa caute un calculator, sa vada si sa auda persoanele care il folosesc. "GhostNet poate prelua controlul deplin al calculatoarelor infectate, inclusiv cautarea si descarcarea anumitor fisiere, si operarea sub acoperire a dispozitivelor atasate, inclusiv microfoane si camere web". Analistii chinezi resping acuzatiile potrivit carora circa 1300 de calculatoare din peste 100 de tari, au fost atacate, ca parte dintr-o filiera de spionaj cibernetic care, aparent, ar avea sediul in China, informeaza CNN.
"Este doar un alt subiect politic pe care Occidentul se straduieste sa-l ex