Dezvoltatorii aduc pe piaţă unităţi locative de tip duplex sau „spate în spate” pentru a obţine un preţ final mai mic. Costul redus în comparaţie cu o casă individuală este atu-ul locuinţelor grupate. În timp de criză, preţul mic eclipsează dezavantajul unei intimităţi mai mici. Pentru constructorii care aleg varianta caselor grupate, economiile sunt semnificative. Asta se traduce printr-un preţ final mai mic, element care se poate dovedi esenţial în condiţii de criză
„Noi am dorit să avem un preţ final pentru cumpărător de 84.000 de euro plus 5% TVA. Preţul include finisarea exterioară completă şi interiorul „la roşu”. Ne-am stabilit de la început o limită pentru costul de construcţie pe unitate”, spune Marcela Chiran, director marketing Green City.
Ansamblul este situat în comuna 1 decembrie şi va avea la data finalizării primei faze, 30 septembrie 2009, un total de 356 de unităţi locative. Casele sunt construite în sistemul „spate în spate”, grupate câte patru şi fiecare beneficiază de 100 de metri pătraţi de curte.
„Avem deja 40 de contracte încheiate în Green City”, spune Iulian Munteanu, director de vânzări în cadrul Eurometropola. Unii constructori nu văd însă avantaje în a edifica vile în acest fel.
„Consider că duplex-urile, casele spate în spate sau chiar cele înşiruite sunt recomandate numai în cazul în care suprafaţa de teren nu permite construcţia a două case separate. Avantajele derivă din economia care se face cu achiziţionarea terenului”, crede Aniţei Nechita, administrator al firmei Real Construct.
Preţ mic versus intimitate sporită
În afară de preţul parcelei pe care urmează a fi edificată locuinţa, alţi factori de reducere a costului sunt racordurile şi pereţii comuni.
„Şi consumul energetic pe parcursul lucrării, care este mai redus fără un perete