In ultimii ani hotelierii din Romania au traversat o perioada fertila si productiva explicata prin potentialul foarte mare al pietei, si nu prin capacitatile lor manageriale, insa odata cu criza acestia trebuie sa se trezeasca la realitate si sa conceapa planuri de business viabile, este de parere Malin Malineanu, development coordonator al Best Western Romania.
„Daca hotelierii vor astepta in continuare o rezolvare din afara in loc sa inteleaga ca sunt responsabili in a gasi solutii, atunci perioada de criza se va prelungi mai mult decat se anticipeaza. Aceasta arma foarte facila si extrem de utilizata de a reduce preturile se va dovedi una perfida, revenirea la palierele tarifare normale fiind una foarte dificila”, a declarat Malineanu, intr-un interviu acordat Wall-Street, adaugand ca preturile au scazut deja cu pana la 30%, ajustarile cele mai mari fiind in cadrul unitatilor de patru si cinci stele.
Desi considera Bucurestiul o destinatie overpriced, reprezentantul Best Western considera ca reducerea drastica a preturilor nu este o solutie viabila. „Cred ca preturile practicate in Romania nu sunt suficient de corect calibrate pentru fiecare hotel in parte. Pana acum, politica tarifara a hotelierilor a depins foarte mult de „inspiratia” concurentilor. De aceea, cred ca fiecare hotel trebuie sa isi faca o analiza proprie, sa faca apel la expertiza de calitate si sa ajunga la o politica tarifara ajustata produsului si pozitiei pe piata”, mai afirma Malineanu.
Sunt totusi jucatori in piata care ar putea profita de pe urma actualului climat economic. „Cred ca hotelierii independenti vor fi cei mai afectati de aceasta criza, deoarece competitivitatea va fi una acerba. Cum vanzarea este una putin probabila pentru ca in zilele astea nimeni nu mai cumpara, apartenenta la un lant este cea mai buna solutie, iar Best Western va profita de aceasta situati