Piaţa parcurilor industriale şi logistice din Europa se află în plină încetinire, tendinţă cauzată de efectele recesiunii economice mondiale. Niciun stat din Europa nu se poate feri de efectele globalizării. Anumite ţări însă, precum Polonia şi Cehia, sunt mai bine poziţionate pentru înfruntarea crizei. Activitatea de producţie este afectată mai puternic decât cea de distribuţie, însă în anumite ţări, cum e Marea Britanie, oferta pe piaţa de distribuţie este în exces, conform unui raport al companiei de consultanţă imobiliară King Sturge.
„Globalizarea se întâmplă. În timp ce comerţul la nivel mondial se va restrânge în 2009, primul an de declin din 1980 încoace, transportul naval descreşte, dar pe termen lung factorii propulsanţi ai globalizării vor continua să acţioneze. Globalizarea a reprezentat un factor cheie în stimularea cererii de spaţii de depozitare în toată Europa”, se arată într-un studiu al companiei de consultanţă imobiliară King Sturge.
Porturile vor determina revenirea cererii
Pornind de la premisa revigorării economice, prognozată să înceapă în 2010, King Sturge estimează că primele semne de îmbunătăţire a situaţiei pieţei imobiliare vor fi vizibile anul viitor. La acel moment se preconizează încheierea procesului de ajustare a preţurilor şi stabilizarea valorii capitalurilor.
Cererea va înregistra o recuperare „cu paşi mici”, dar aceasta va fi susţinută de creşterea şi schimbările care se vor înregistra la nivelul reţelelor logistice şi al segmentelor industriale specifice care iau amploare, cum ar fi gestionarea deşeurilor şi reciclarea.
Porturile vor reprezenta un factor propulsant al cererii pe piaţa industrială pe măsură ce va începe redresarea. Cererea pentru depozite destinate distribuţiei mărfurilor din apropierea porturilor şi aeroporturilor va fi cea mai însemnată. @N