Până acum, cei din industra farmaceutică se temeau de pierderi, însă de ieri s-a stabilit exact preţul produselor autohtone şi de import. Sursa: Arhiva EVZ
De ieri, a intrat în vigoare ordinul care prevedea scăderea pre ţu rilor la medicamentele de import cu 10%. Cea mai spectaculoasă scă dere de preţ, de aproape 700 lei, a fost la medicamentele pentru infertilitate. A scăzut însă semnificativ şi preţul medicamentelor pentru cardiaci (nitroglicerinele, antihipertensivele, medicamentele anticolesterol), precum şi cel al produselor folosite în infecţii ori contra durerilor. Doar produsele româneşti vor fi mai scumpe, creşterea fiind, în medie, de 6%.
Copiile erau mai scumpe decât originalele
Până acum, România era printre ţările europene cu cele mai mari preţuri la medicamente, deoarece cotele de adaos ale producătorilor şi distribuitorilor erau exagerate. Noul ordin ordin a vizat stabilirea preţurilor la nivelul minim european, aspect realizat prin comparaţia cu 12 ţări europene cu preţuri mici la medicamente. ”Nu ştiu de ce nu au fost luate astfel de măsuri până acum, dar pe fondul crizei, a fost mai uşor să acţionăm”, a comentat Ion Bazac, ministrul Sănătăţii.
Prin noul ordin, au fost reduse cotele de adaos ale producătorilor şi distribuitorilor, iar facturarea medicamentelor se va face în lei, cursul fiind stabilit la 4 lei pentru 1 euro. În plus, a fost reglat preţul unor medicamente generice (fără patent), multe dintre acestea depăşind valoarea orginalelor.
Mai mult, distribuitorii vor începe să livreze către farmacii medicamente pe care le aveau în depozite şi pe care până acum se temeau să le pună pe piaţă, de teamă să nu înregistreze pierderi. Vor lipsi totuşi unele medicamente din farmacii, întrucât, în rândul producătorilor, există firme care nu au depus dosarele pentru aprobare la Ministerul Să