Vampirul e una dintre marile figuri ale culturii populare, creatie de hartie si de celuloid devenita unul dintre cele mai fascinante mituri moderne. In acelasi timp, vampirul intrupeaza un stereotip tenace si pentru multi iritant care populeaza perceptiile strainilor cu privire la romani. Mai putin cunoscute, insa, sunt avatarurile sale din cultura traditionala, desi diferite practici magice menite sa-l tina la distanta de comunitatea celor vii subzista inca.
Programul conceput si realizat de ICR-Varsovia, Muzeul National de Etnografie al Poloniei si Muzeul Satului Banatean isi propune sa prezinte publicului larg, intr-o forma accesibila, captivanta si totusi stiintific valida, diferitele ipostaze ale vampirului/strigoiului in cultural traditionala romaneasca, fara a pierde din vedere cariera iesita din comun a acestei fapturi misterioase si obsesive in literatura, in cinematografie sau in diferite forme de pop culture.
Programul „Vampiri, strigoi & comp.”, o initiativa a ICR-Varsovia, porneste de la cercetarile de teren si analizele Otiliei Hedesan, profesor de folclor, etnografie si antropologie la Universitatea de Vest din Timisoara si autor al volumului Sapte eseuri despre strigoi, ce descrie sofisticatul sistem de credinte si ritualuri prin care, in universul traditional romanesc, omul recunoaste si se apara de aparitiile malefice cum sunt strigoii, boscoroii sau moroii.
Expozitia „Vampiri, strigoi & comp.”, conceputa de prof. Otilia Hedesan, care da titlul intregului program, cuprinde peste o suta de exponate aflate in custodia Muzeului Satului Banatean. Obiectele prezentate sunt, de fapt, dintre cele mai obisnuite (paturi, cutite, stergare etc.), pentru ca aceste aparitii fantastice sunt pe cat de inspaimantatoare, pe atat de curente in universul traditional, dar si pentru ca lucrurile bune nu trebuie stricate in contact cu