Chiar de 1 aprilie, Hotelul Royal din Bucureşti a găzduit lucrările mesei rotunde „Libertatea de exprimare şi pericolul intoleranţei în mass-media”, organizată de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi PER (Project on Ethnic Relations). Sursa: www.cache.daylife.comSursa: AFP
1 /.
Întâlnirea şi-a propus să atragă atenţia asupra numeroaselor derapaje de natură xenofobă şi rasială, cărora presa le-a căzut pradă mai ales în cazul misterioasei asasinări a handbalistului român Marian Cozma de către o bandă de ţigani unguri. Monitorizările efectuate în mod curent de CNA au arătat o îngrijorătoare proliferare a atitudinilor de acest gen, de nepermis într-o presă democratică şi europeană, supusă însă, din păcate, ca orice produs comercial, goanei nebune pentru rating şi audienţă.
În intervenţia sa, intitulată „Libertatea de exprimare şi responsabilităţi”, Szász Attila, membru al CNA, a efectuat un „studiu de caz asupra tragediei lui Marian Cozma”, pe baza acestor monitorizări. Dezbătând modul în care au fost prezentate în perioada 08.02 - 13.02.2009 informaţiile legate de decesul handbalistului Marian Cozma de către emisiunile de ştiri ale principalelor posturi de televiziune, Consiliul Naţional al Audiovizualului a constatat sublinierea până la saturaţie a etniei presupuşilor infractori: Rrom, ţigan, de către următoarele posturi de televiziune:TVR 1, Antena 1, Antena 3, Naţional TV, Prima TV, PRO TV, Realitatea TV, B1 TV, Kanal D, OTV, care au însumat în medie 107 de ştiri într-o perioadă de 5 zile. Conform CNA-ului, mai ales emisiunea „În gura presei”, prezentată de Mircea Badea pe Antena 3, ar fi „excelat printr-o adevărată degringoladă verbală împotriva etniei rrome”, motiv pentru care postul cu pricina a primit, de altfel, de la CNA amenda de rigoare în astfel de cazuri.
„Cazul Marian Cozma nu a constituit decât un pretext