În ultimele cinci luni au fost cheltuite 3,67 de miliarde euro din rezerva de stat pentru acoperirea deficitului comercial.
În condiţiile adâncirii crizei actualul curs al levei faţă de euro (1,95) va putea fi menţinut numai prin contractarea, în următoarele 9 luni, a unor împrumuturi externe în valoare de 7 miliarde euro.
Într-un interviu pentru agenţia "Frog News" expertul financiar confirma prognoza prestigioasei publicaţii "Handelsblatt", că Bulgaria se apropie de faliment.
In decus de cinci luni, rezerva valutară a scăzut cu 24 de procente. În aceiaşi perioadă din rezerva fiscală au fost cheltuite alte 2,3 miliarde euro. La aceasta se adaugă deficitul record, pentru regiune, a contulului de plăţi curente. Pînă la finele lunii mai, rezerva valutară va putea scădea cu alte 16%. În aceste condiţii scenariul crizei din Argentină devine foarte probabil iar Consiliul monetar impus în 1997 la cererea FMI pentru a garanta stabilitatea financiară, se va goli treptat de conţinut.
PRESIUNI
Cu ritmul actual de epuizare a rezervelor presiunea asupra cursului fix al levei va deveni tot mai puternică. În ultimele luni, leva scumpă a devenit o povară pentru economie. Cursul real, declară Paramov, este acum 3,89-3,95 pentru un euro şi va fi 4,15 - după trei luni. Actualul curs va putea fi menţinut până finele anului numai dacă vor fi asigurare împrumuturi din partea Bancii Europene sau FMI.
Într-o situaţie preelectorală însă guvernanţii vor putea continua epuizarea rezervelor punând noul parlament în faţa unei inevitabile devalorizări cu riscul repetării dezastrului financiar din 1997. Bugetul actual nu va putea rezista decăt în primul semestru si reprezintă o capcană pentru viitorul govern, considera Paramov.
În ultimele cinci luni au fost cheltuite 3,67 de miliarde euro din rezerva de st