Şefii de state şi de guverne din cele 28 de state membre NATO se reunesc astăzi şi mâine, în Germania şi Franţa, pentru a marca împlinirea a şase decenii de la înfiinţarea blocului politico-militar care îşi pune reputaţia în joc luptând împotriva talibanilor din Afganistan. Sursa: ReutersSursa: AP Photo
1 /. Deşi aderarea Croaţiei şi Albaniei, oficializată miercuri, şi iminenta revenire a Franţei în comandamentul militar integrat al Alianţei sunt două evenimente importante, ordinea de zi a summitului de la Strasbourg, Kehl şi Baden-Baden va fi dominată de spinoasa chestiune a stabilizării Afganistanului, comentează Fran ce Presse. Începând din anul 2003, NATO desfăşoară în Afganistan cea mai importantă misiune din istoria sa. Statele Unite - al căror preşedinte, Barack Obama, tocmai efectuează primul său turneu în Europa – vor cere aliaţilor europeni să depună mai multe eforturi pentru a susţine guvernul de la Kabul în combaterea insurgenţilor talibani.
Obiectivul noii strategii a liderului de la Casa Albă este unul cât se poate de clar: forţa internaţională aflată sub comanda NATO, ISAF, compusă din 55.000 de soldaţi din 42 de ţări, să poată părăsi într-o bună zi Afganistanul. Însă trebui să plece din Afganistan cu capul sus, după neutralizarea ameninţării teroriste „încarnate” de reţeaua al- Qaida, aliata talibanilor, adaugă France Presse.
Rusia promite să coopereze
Relaţiile NATO cu Federaţia Rusă, suspendate după conflictul ruso-georgian din 2008 şi reluate oficial luna trecută, ocupă şi ele un loc important pe agenda summitului. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, s-a declarat convins că, în ceea ce priveşte Afganistanul, Moscova se va arăta cooperantă, „deoarece nu are interesul ca extremismul să se propage în Asia Centrală”.
Cea de-a treia temă de dezbatere majoră a summitului est