Din diferite colţuri ale lumii, majoritatea românilor caută acele canale de comunicare prin care să poată menţine un contact permanent cu alţi conaţionali. Şi astfel, devin membri ai diferitelor forumuri de discuţii, prin care află evenimente din ţară, noutăţi despre formalităţile de emigrare în diferite ţări şi oferte de muncă în domenii divese.
Grupurile virtuale şi site-urile românilor din străinătate sunt cele mai accesibile surse de informare pentru cei care se gândesc să emigreze şi vor să afle, dintr-un singur loc, opinii personale, impresii ale celor care trăiesc deja acolo şi date importante legate de stabilirea într-o anumită ţară, de la legislaţie, obiceiuri, modalităţile de închiriere a unei locuinţe şi şansele de a obţine un loc de muncă, în calitate de emigrant.
Iniţiatorul unui astfel de proiect virtual este Gabriel Radic, un român care s-a stabilit în Franţa de aproape zece ani. În 2001, a creat un grup de discuţii, Filiera.fr, care s-a dezvoltat şi a ajuns să fie vizitat, lunar, de peste 5.000 de persoane, din Franţa, România şi din alte state, europene, americane sau asiatice.
"Societatea franceză, mai deschisă şi abordabilă decât cea românească"
Subiectele de discuţii pe Filiera.fr sunt dintre cele mai diverse, create, în special, din necesitatea obţinerii de informaţii. Pornind de la grupuri interesate de ştirile din domeniul medicinii sau informaticii, de formalităţile de stabilire în această ţară, anunţuri dintre cele mai diverse şi discuţii între românii din diferite regiuni, românii găsesc interesantă această comunitate şi revin constant.
În ceea ce priveşte experienţa personală a lui Radic în Franta, a avut puţine piedici, "cea mai importantă fiind birocraţia". Societatea franceză i s-a părut "mai deschisă şi mai abordabilă decât cea românească, deci nu am avut mari greutăţi". În opini