Succesul obţinut de producătorul magiunului natural de prune Topoloveni odată cu obţinerea indicaţiei geografice protejate i-a stimulat şi pe alţii să facă demersurile pentru a-şi asigura unicitatea pe piaţa alimentelor.
Producătorii de Salam de Sibiu s-au unit şi au depus la Oficiul Naţional al Produselor Tradiţionale Braşov documentaţia necesară obţinerii indicaţiei. Numai că pentru aceştia nu va fi atât de uşor. Lucia Romanescu, directoarea Oficiului, ne spune că "magiunul de Topoloveni a fost o excepţie, a fost singurul care a dorit protecţie, fiind totuşi obligat să dovedească prin date şi înscrisuri că este singurul producător".
În schimb, Salam de Sibiu produc câteva sute de fabrici, aşa încât fiecare trebuie să treacă prin procesul de verificare atât a dosarului, cât şi a calităţii produselor. Din această cauză, procedura va dura aproape un an, însă aşa cum spune Lucia Romescu, cel mai important lucru este că obţin o certificare a calităţii.
După ce producătorii vor obţine indicaţia geografică protejată în România va urma o proiecţie a acesteia şi la Bruxelles. Din acel moment, vor fi siguri că marfa lor a intrat în lumea alimentelor de calitate.
Consumatorii pot recunoaşte aceste produse după logo-ul de pe etichetă, despre care doamna Romanescu spune că vine ca o garanţie a faptului că au trecut prin multe teste.
Producătorii români care vor să obţină o astfel de indicaţie trebuie să se adreseze Ministerului Agriculturii. asistenţa tehnică este gratuită. Totul este în avantajul consumatorului, dar şi al producătorului care va putea ieşi pe piaţa europeană fără să se teamă de reticenţa cumpărătorilor. Mai mult, magiunul de Topoloveni a intrat şi în atenţia Casei Regale a României, căreia îi livrează produse frecvent, putând deveni furnizorul oficial.
@N