SHOPPING. Românii au început deja cumpărăturile la vecini, pentru că produsele lor sunt mai ieftine cu 20%-30%. Sursa: Cosmin Marinescu
Preţurile produselor alimentare la bulgari sunt tentante şi în această primăvară, astfel că parcările supermarketurilor din Ruse au început să fie populate din nou de numeroase maşini cu numere de România, cu ocazia apropierii Paştelui. La un simplu calcul, ce cumperi la noi cu 500-600 de lei, în Bulgaria te costă 300-350. Românii ies uşor în evidenţă, prin încărcătura cărucioarelor din supermarketuri. Produsele alimentare refrigerabile au cea mai mare căutare. Este de înţeles, pentru că preţul acestora este la nivelul de acum 4-5 ani din România.
Carnea de pui, de porc sau peştele sunt cu 20%-30% mai ieftine ca la noi. Şi produsele de carmangerie sunt mult mai accesibile. Un kilogram de salam bun nu depăşeşte echivalentul a 40 de lei în leva, în timp ce în România sare de 50 de lei. Brânzeturile sunt la fel de atrăgătoare. O ruladă de caşcaval cu şuncă este până în 20 de lei kilogramul, iar telemeaua maturată, de oaie, de capră sau de bivoliţă, nu trece de 15 lei.
Tăriile, mai ieftine cu 30%
Ouăle de calitatea I nu depăşesc patru lei la bucată. Şi cum vinul nu poate lipsi, un Cabernet sec din 2003 costă 4,5 leva, adică în jur de 10 lei.
Un pet de 2 litri de Kamenitza, berea tradiţională a bulgarilor, costă aproximativ 4,5 de lei, dar este mult mai bună decât corespondentele româneşti „la plastic”. Tăriile de import - whisky sau votcă - sunt cu 30% mai ieftine decât în România. În schimb preţurile la carnea de miel şi la ţigări le vor depăşi pe cele din România.
Nu doar alimentele sunt vânate de ai noştri în magazinele bulgăreşti. Un calculator cu componente performante şi parametri de lucru la nivel de 2009, cu toate perifericele în dotare - plus impriman