Cu 15 ani în urmă murea simbolul unei generaţii: solistul trupei Nirvana, Kurt Cobain. Fanii nu acceptă nici acum ideea că idolul lor s-a sinucis. Sursa: AP Photo
„E mai bine să arzi de viu decât să te stingi în tăcere”, au fost ultimele cuvinte pe care le-ar fi scris Kurt Cobain, înainte de a a-şi zbura creierii cu o armă de vânătoare, cu 15 ani în urmă.
Sinuciderea lui a cutremurat întreaga lume. Deşi trupul neînsufleţit al cântăreţului a fost găsit abia pe 8 aprilie, moartea sa a fost datată pe 5 aprilie 1994. La 15 ani după dispariţia artistului, legenda Cobain abia începe. Legenda despre care vorbeşte presa internaţională în aceste zile începe, de fapt, chiar cu moartea chitaristului şi compozitorului care abia împlinise 27 de ani în momentul în care a decis să părăsească lumea aceasta. Puţini mai vorbesc acum despre creaţiile tânărului muzician şi despre succesul trupei Niravana, care, în 1992, cu albumul „Nevermind”, îl detrona din fruntea topurilor americane pe Michael Jackson, care tocmai cucerise lumea cu albumul „Dangerous”. Oficial, moartea lui Cobain a fost sinuciderea unui dependent de heroină. Neoficial, explicaţiile morţii sale sunt multe şi preocupă lumea astăzi mai mult decât în urmă cu 15 ani.
Teoriile unei morţi anunţate
De-a lungul ultimilor ani au apărut nenumărate teorii, mai mult sau mai puţin plauzibile, legate de trecerea în „nirvana” a lui Cobain. Printre cele mai solide dintre argumentaţiile celor care nu acceptă faptul că artistul pur şi simplu s-a sinucis este cea lansată de detectivul angajat de soţia cântăreţului, Courtney Love. Aceasta a luat legătura cu un detectiv particular pe 1 aprilie, după ce Kurt a dispărut din clinica de dezintoxicare Exodus, din Los Angeles.
Detectivul Tom Grant, pe care Love l-a găsit în varianta locală de Pagini Aurii, a fost unul dintre cei m