Adolescenţii sunt egoişti, nesăbuiţi şi irascibili deoarece creierul lor se dezvoltă într-un ritm mai lent decât corpul, susţin oamenii de ştiinţă americani, citaţi de cotidianul britanic „The Daily Telegraph”. Sursa: Reuters
Până acum, psihologii puneau pe seama hormonilor comportamentul adesea bizar al tinerilor, însă scanările efectuate de cercetătorii de la Institutul naţional pentru sănătate mintală din Bethesda (statul american Maryland) au pus în evidenţă o serie de schimbări structurale la nivelul creierului adolescenţilor.
Astfel, până în jurul vârstei de 20 de ani, aceştia pierd anual circa unu la sută din materia cenuşie şi câştigă materie albă, adică un ţesut adipos care contribuie la stabilizarea conexiunilor neuronale şi la transmiterea impulsurilor electrice.
Oamenii de ştiinţă susţin că, în acest stadiu, creierul acţionează ca un burete în privinţa acumulării de cunoştinţe, dar absenţa unui control al impulsurilor poate duce la un comportament riscant, precum consumul excesiv de alcool şi droguri, fumatul şi întreţinerea de relaţii sexuale neprotejate. În concluzie, neputinţa de a-şi controla impulsurile explică, în mare parte, deciziile şi fap tele uneori de neînţeles ale unui adolescent normal.