Altădată aproape imposibil de găsit, spaţiile comerciale din Sibiu nu mai prezintă interes pentru potenţialii clienţi. Preţurile la chirii au scăzut cu până la 30%, faţă de anul trecut.
Agenţiile imobiliare din Sibiu se confruntă cu un adevărat aflux de spaţii comerciale oferite spre închiriere şi cu o cerere invers proporţională. ”Numai săptămâna trecută am primit în ofertă şase spaţii comerciale, un lucru anormal faţă de alte perioade", spune Bogdan Gicu, preşedintele filialei Sibiu a Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare.
Multe dintre firmele care activează în Sibiu fie au renunţat definitiv la afacere, fie şi-au restrâns mult activitatea şi, implicit, spaţiul pe care îl ocupă. Astfel, majoritatea a ales să îşi mute sediile în clădiri mai mici şi mai ieftine. "În ultimul timp se observă o creştere a ofertei şi o scădere a cererii de spaţii comerciale", spune şi Silviu Ciolacu, reprezentantul agenţiei As Imob 2007.
Chirii cu 30% mai mici
Pe de altă parte, creşterea ofertei a dus automat şi la scăderea preţurilor pe care proprietarii le cereau pentru spaţiile date în chirie. Scăderea este estimată la circa 30% de către agenţii imobiliari. "Sunt însă şi excepţii. Unii proprietari, în loc să înţeleagă contextul economic şi să reducă din preţul cerut, fac exact invers", mai spune Bogdan Gicu.
În cele mai căutate zone din oraş, bulevardele Nicolae Bălcescu şi Mihai Viteazu, găseşti aproape la tot pasul oferte de închiriere. "În urmă cu un an, clienţii stăteau la coadă luni întregi pentru a găsi un spaţiu comercial disponibil, pe Mihai Viteazu sau pe strada Nicolae Bălcescu. Acum, însă sunt spaţii goale, pe care nu le închiriază nimeni ", spune Daniel Negrea, directorul agenţiei Immoland. În acest moment, în Sibiu pot fi găsite spre închiriere inclusiv sedii unde până acum funcţionau bănci.