Tensiune, apăsare, teamă. Aşa simţeau ieri cei din Chişinău, într-o zi în care străzile zăceau în tăcere. Sursa: Unimedia
Oamenii vorbeau doar cu persoane de încredere. „Acum, pe străzi nu se aude nimic, dar pe la colţuri se întâmplă lucruri îngrozitoare. Mulţi au telefonul închis, nu se ştie nimic despre ei. Toată lumea stă în aşteptare să vadă ce se va întâmpla mâine. Ori nu va fi nimic, ori va fi o mare catastrofă”, ne-a spus, prin telefon, un jurnalist din Chişinău. Mulţi dintre cei care sunt în România sau în Rusia au avut probleme în a lua legătura cu cei de acasă, fapt ce a dus la o agravare a stării confuzie.
„În Moldova nu este acces la Mess (Messenger) sau la Skype, iar cei care au net îl au prin Moldtelecom – companie cu peste 50% capital de stat. S-au restricţionat şi liniile telefonice de la Moldtelecom. Cu ai mei am vorbit numai prin SMS”, povesteşte Tania Iepuraş, din Rusia, ţară care a adoptat-o după ce s-a căsătorit. Ca să simtă că-şi ajută compatrioţii, Tania intră pe siteuri ruseşti şi încearcă să arate ce se întâmplă cu adevărat. „Ruşii nu înţeleg situaţia, compară mereu cu Ucraina, şi spun că în spatele revoltei sunt UE şi SUA, iar poporul nu e decât un instrument prost”, povesteşte femeia pe Messenger.
Prin SMS-uri sau pe internet, oamenii se îndeamnau să iasă azi, la ora 10.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu flori în mână. Pentru „adevărata revoluţie”. Ei vor să meargă la televiziunea Moldova 1 şi s-o „redea” publicului. Cu o seară înainte, cei adunaţi în faţa parlamentului erau împărţiţi în două tabere. Cei mai înverşunaţi nu erau studenţi. „Pe mulţi dintre ei îi cunoşteam de la alte ma ni festaţii de stradă, erau poliţişti în civil cu siguranţă, nu aveau feţe de studenţi sau de elevi. S-au îm prăş tiat pe la ora zece”, mai spune jurnalista.
„Voronin a organizat provocarea de la parlamen