În pragul Sfintei Sărbători a Paştelui, Vaticanul reprezintă una dintre destinaţiile favorite atât pentru credincioşii catolici din întreaga lume, cât şi pentru călătorii de alte religii. Sursa: Reuters Cel mai mic stat din lume, cu o suprafaţă de 0,44 km pătraţi şi cu o populaţie de mai puţin de 1.000 de persoane, Vaticanul este reşedinţa Sfântului Scaun şi a liderului suprem al Bisericii Catolice, Papa. Zona în care se află acum Vaticanul a fost mereu privită deosebit şi nu a fost locuită. Prima construcţie bisericească datează din 326, Bazilica lui Constantin, ridicată pe locul mormântului Sfântului Petru, unul dintre discipolii lui Iisus. Micul stat, poziţionat pe una dintre colinele Romei, a fost creat acum 80 de ani, în 1929, în timpul regimului fascist al lui Mussolini, fiind organizat chiar un plebiscit în problema suveranităţii Vaticanului, la care au participat 90% dintre cetăţenii cu drept de vot. Din cele 8,63 milioane de italieni care au votat, doar 135.761 s-au declarat împotriva suveranităţii. După acest rezultat, Mussolini a semnat Tratatul de la Lateran, prin care Italia recunoştea suveranitatea Vaticanului.
Stat în stat
Această mică ţară este delimitată de restul teritoriului printr-un zid, însă acesta nu este continuu, linia de frontieră fiind, în anumite locuri, imaginară, ca Piaţa Sfântul Petru. Papa mai dispune de anumite proprietăţi care nu se află în interiorul statului, printre care o reşedinţă de vară, două bazilici şi mai multe clădiri.
Administrarea Vaticanului este asigurată de un guvernator. Papa se ocupă şi cu alegerea membrilor Comisiei Pontificale, responsabilă cu puterea legislativă, şi care provin din rândul cardinalilor. Chiar dacă este un stat cu aproape 850 de locuitori, are la dispoziţie trei tribunale. Relaţiile internaţionale, diplomatice, sunt asigurate de un Secretar de stat, un fel de