La nivel mondial, criza economică ar putea fi responsabilă pentru 51 de milioane de şomeri. Anunţul pesimist a fost făcut în raportul despre piaţa muncii în 2009, publicat la începutul anului, de Biroul Internaţional al Muncii. În România, ultimele estimări ale autorităţilor aşteaptă ca până la finalul acestui an numărul şomerilor să depăşească 800.000.
Situaţia s-a schimbat radical de la mijlocul anului 2007, când, în contextul deficitului forţei de muncă angajatorii din România au fost nevoiţi să importe angajaţi din China, Turcia sau Ucraina.
Pericolul de recesiune, redus de FMI
În urmă cu câteva săptămâni, pentru a face faţă situaţiei economice actuale şi pronosticurilor pesimiste anunţate pentru viitorul apropiat, Guvernul României a a decis solicitarea unui împrumut de 20 de miliarde de euro, de la Fondul Monetar Internaţional.
Situaţia care ar fi trebuit să liniştească într-o oarecare măsură opinia publică devine şi mai stresantă, întrucât nerespectarea
responsabilităţilor asumate faţă de FMI ar putea avea consecinţe dezastruoase din punct de vedere economic, prin deprecierea leului şi creşterea implicită a preţurilor.
În acest context, piaţa muncii se confruntă cu o situaţie tensionată, în care numărul angajaţilor se reduce constant, iar cel al românilor din străinătate care revin în ţară este în creştere.
Charlie Crocker, CEO la Barnett McCall, una dintre companiile de top în domeniul recrutării pe piata autohtonă este de părere că, până în acest moment, domeniile care au reuşit să evite criza sunt “farmaceuticele, companiile de recuperare de creanţe, consultanţă şi companiile de infrastructură”.
În acelaşi timp, acesta subliniază că România continuă să fie văzută de multinaţionale ca o bună oportunitate, în special pentru “centrele suport de servicii