Au continuat lucrările Plenarei CC al PCR deschise ieri. În aplauze puternice, secretarul general a anunţat încheierea plăţilor datoriei externe. Se muncise, fără îndoială, mult la expunerea secretarului general pentru deschiderea şedinţei. Căci se spera că va fi – şi a fost – o veritabilă bombă de presă. Nu pentru Scînteia, ci pentru agenţiile şi ziarele din străinătate. O lovitură dată Moscovei, spera Ceauşescu.
În toate cele trei zile cât a fost Plenara CC al PCR, Elena Ceauşescu a stat în prezidiu. Conform agendei, joi 13 aprilie a înţepenit în scaun, dimineaţa de la ora 9:30 la 12:55, iar după-amiaza între orele 16:00-19:10. La ce s-o fi gândit? Cum şi-a omorât plictiseala? Căci pe participanţi îi ştia - dacă nu altfel, după dosarele de cadre - ca pe propriile buzunare. Iar cuvântările lor - toate ca una în ultimii ani.
La Cabinetul 2 a început însă ziua de lucru înaintea deschiderii şedinţei. La ora 9 fix, Tovarăşa l-a primit pentru câteva minute pe cumnatul scorniceştean Vasile Bărbulescu, secretar CC al PCR cu agricultura.
După-masă, înaintea reluării lucrărilor Plenarei, l-a chemat pentru un sfert de ceas pe Silviu Curticeanu. Nici după şedinţă, Elena Ceauşescu nu s-a grăbit să plece acasă. La Cabinetul 2 au fost chemaţi Constantin Olteanu, secretarul CC al PCR cu propaganda şi Constantin Mitea, consilierul de presă. Să nu mai fi avut Ceauşescu putere să poarte aceste discuţii? Căci el decisese în primii ani asupra comunicatelor de presă. Dacă în voia consoartei erau lăsate acum şi aceste decizii, continuitate mai era prin menţinerea consilierului de presă, Constantin Mitea.
Nicolae Ceauşescu îl simpatizase pe Mitea încă de la venirea lui la putere, povesteşte Dumitru Popescu care-l cunoştea bine. În 1965, Popescu fusese redactorul-şef al Scînteii, iar Mitea adjun