Coaliţia pentru Universităţi Curate a făcut primul clasament al instituţiilor de învăţământ superior de stat din România, în funcţie de integritate şi de corectitudine. Criteriile de evaluare nu au avut nicio legătură cu cele care ar desemna calitatea unui hotel, fiind luate la puricat, de data aceasta, gradul de corectitudine şi transparenţă administrativă, corectitudinea academică, calitatea conducerii şi practicile de management financiar. Sursa: Octavian CocolosSursa: APSursa: AP
1 /.
În România nu există nicio universitate de cinci stele, spune un raport al Coaliţiei pentru Universităţi Curate.
Concluziile proiectului „Topul integrităţii universităţilor româneşti” sunt concludente: din cele 42 de universităţi de stat evaluate, şase nu au obţinut nici măcar o stea. Au existat însă trei universităţi pe podium, care chiar dacă nu au obţinut punctajul maxim, şi-au meritat cele patru stele: Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, Facultatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
„În ceea ce priveşte calitatea academică, au fost două criterii principale. Am vrut să vedem dacă există lucrări ştiinţifice în şcolile doctorale, pentru că vedem că toată lumea obţine diplomă de doctor, şi să vedem dacă cele mai înalte performanţe ştiinţifice aparţin profesorilor şi conferenţiarilor, adică celor mai înalte grade didactice, nu asistenţilor universitari, cum se mai întâmplă”, a explicat Alina Mungiu- Pippidi, preşedintele Societăţii Academice Române (SAR).
Diferenţa dintre patru şi zero stele s-a măsurat în „nereguli majore, scandaluri frecvente de corupţie, existenţa nepotismului, a clanurilor de familie, a avansărilor nebazate pe merit”, relatează raportul realizat de Coaliţia pentru Universităţi Curate (CUC).
Ultimele clas